Υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει σε επίπεδα κάτω από 36-90 mg/dl ή 2 - 5 mmol/l. Στο κομμάτι αυτό μπορείτε να διαβάσετε για τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε για να την αποφύγετε.

ml_9639mdl_large

Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζονται πάντα με ινσουλίνη. Ο στόχος της ινσουλινοθεραπείας είναι να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ εκείνα ενός ατόμου που δεν έχει διαβήτη. Ωστόσο με την ινσουλίνη είναι δυνατόν το σάκχαρο στο αίμα να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, μια κατάσταση που είναι γνωστή σαν «υπογλυκαιμία». Το σάκχαρο αίματος θεωρείται χαμηλό όταν είναι κάτω από 3.5 mmol/l (60 mg/dl). Μπορεί να νιώστε μια σειρά συμπτωμάτων που περιγράφονται παρακάτω. Αυτά θα σας προειδοποιήσουν για την κατάσταση αυτή ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε.

Αισθανόμενος την υπογλυκαιμία

Αν νοιώσετε υπογλυκαιμία, πιθανόν θα έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα: μπορεί να νοιώσετε ιδρώτα ή ρίγος, αναστάτωση ή ζαλάδα, μπορεί να χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας ή να χλομιάσετε. Μπορεί να μη νοιώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί. Η υπογλυκαιμία γίνεται διαφορετικά αισθητή σε διαφορετικούς ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Αν νοιώσετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας

Αν νοιώσετε ότι έχετε χαμηλό σάκχαρο αίματος, θα πρέπει αμέσως να πιείτε ή να φάτε κάτι που περιέχει ζάχαρη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας έχει συστήσει να πάρετε 10 έως 20 γραμμάρια ζάχαρης «ταχείας δράσης». Αυτά μπορεί να είναι 4-6 κύβοι ζάχαρης ή βρασμένα γλυκά ή 200 ml χυμού πορτοκαλιού. Αν το επόμενο γεύμα σας απέχει πάνω από μια ώρα, θα πρέπει να φάτε ένα σάντουιτς ή ένα μπισκότο. Αν δεν αισθανθείτε καλύτερα σε 15-30 λεπτά μετρείστε το σάκχαρό σας. Αν είναι ακόμη χαμηλό πάρτε περισσότερη ζάχαρη «ταχείας δράσης», μπορεί όμως το σάκχαρό σας να πέσει τόσο χαμηλά που να μην μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Εκπαιδεύστε τους φίλους σας

Το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά που να βρίσκεστε σε σύγχυση χωρίς να μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε τους φίλους σας για το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν. Να λοιπόν τι να τους πείτε! Θα πρέπει να σας κάνουν να φάτε κύβους ζάχαρης, να πιείτε λίγο χυμό ή να πάρετε κάποια άλλη μορφή ζάχαρης «ταχείας δράσης». Αν το σάκχαρό σας πέσει τόσο χαμηλά ώστε να λιποθυμήσετε, οι φίλοι σας πρέπει να σας κάνουν μια ένεση γλυκαγόνης και να φωνάξουν αμέσως ασθενοφόρο. Όταν συνέλθετε θα χρειαστείτε χυμό και ένα σάντουιτς.

Θα αισθανθείτε τα συμπτώματα όταν

Μπορεί να αισθανθείτε συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα: αν παραλείψετε ή αναβάλλετε ένα γεύμα ή απλά αν δεν φάτε αρκετά, αν ασκηθείτε περισσότερο από όσο συνήθως, αν πάρετε πάρα πολύ ινσουλίνη ή αν πιείτε πάρα πολύ αλκοόλ. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να αισθανθείτε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας διαφορετικά, αν είστε σε φάση που αλλάζετε σε πιο αυστηρό έλεγχο του σακχάρου σας.

Σάκχαρο αίματος κοντά στο φυσιολογικό

Λίγα άτομα με διαβήτη καταφέρνουν να αποφύγουν πλήρως τα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία είναι κατά κάποιον τρόπο αποτέλεσμα της προσπάθειας να κρατηθούν τα σάκχαρα κοντά στο φυσιολογικό. Οι περισσότεροι από όσους προσπαθούν να πετύχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, βιώνουν συχνές υπογλυκαιμίες. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθετε να αναγνωρίζετε τα δικά σας προειδοποιητικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και να λαμβάνετε αμέσως μέτρα όταν έχετε χαμηλό σάκχαρο.

Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας

Εδώ θα βρείτε μερικές γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Πάντα να θυμάστε να κουβαλάτε μαζί σας φαγητό ή ποτό που περιέχει ζάχαρη ταχείας δράσης καθώς και την ταυτότητα του διαβητικού. Πείτε στους γύρω σας πώς μπορούν να σας βοηθήσουν όταν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό. Μετράτε συχνά το σάκχαρό σας, ιδιαίτερα αν υποπτεύεστε υπογλυκαιμία, και προσαρμόστε ανάλογα τη δόση της ινσουλίνης σας, την άσκηση και τη δίαιτα. Αν αποφασίσετε να πιείτε αλκοόλ, θυμηθείτε να μην πίνετε βιαστικά και να τρώτε μερικά σνακ ενώ πίνετε. Αυτό σας βοηθάει να κρατάτε το σάκχαρό σας στα όρια που έχετε θέσει. Αν πιστεύετε ότι το σάκχαρό σας είναι χαμηλό, δεν θα πρέπει να οδηγάτε αυτοκίνητο. Μην ρισκάρετε μια λιποθυμία στο τιμόνι και τον τραυματισμό κάποιου. Να θυμάστε αυτές τις συμβουλές και πιθανόν θα αποφύγετε τα πιο σοβαρά προβλήματα του χαμηλού σακχάρου αίματος.